Band nieuws


Augustus: we beginnen weer in Duitsland!

In het laatste weekend van Augustus is de band in Magdeburg: in de Jachthafen (am Winterhafen 1, 39114) en op het Parkplatz der Stadtwerke in Quedlinburg.

... maar dat was natuurlijk maar van korte duur

... want Corona slaat voor de tweede keer heftig om zich heen. Net als in de hele cultuursector zijn onze optredens tot het eind van het jaar afgezegd of uitgesteld. Maar de band repeteert -Coronaveilig- gewoon door om straks met nieuw, verrassend repertoire op de Bühne te staan.


Corona-veilig repeteren doe je zo...

cimg4b5d67d495a3cb15acc219825173cb3b

Op ruime afstand van elkaar, ja. Zo ruim dat we Carla en Cees niet op de foto kregen.
Vier maanden niet optreden... en dan komt het eerste optreden er aan! Dus  is een repetitie nuttig. Om te zien of alle arrangementen en akkoorden nog steeds actief in het geheugen zitten. Dus gingen we Coronaveilig aan de slag in het Muziekpodium Engelstede, waar we zondag 21 juni gaan spelen.
En, ter geruststelling: we kunnen het nog!

cimg4a8e8ca6be9d72e2ba873690e2e50e45

foto: Stef Steneker

En dan gaat het spelen top!

De repetitie -en de ervaring!- betaalden uit. Het was weer prachtig om op te treden in de mooie, ruime tuin van Engelstede. Een paar druppels regen drukten de pret niet, niet bij ons, ook niet bij u, het publiek. "Zullen we naar binnen gaan?" vroeg Hans bij de eerste druppels. "Nee hoor, lekker doorgaan!" was het antwoord. Gelukkig maar, het bleef bij een paar druppels.
Helaas waren er door allerlei oorzaken weinig mensen die dit hebben kunnen horen. Maar we houden vol! We kijken nu of een jazzsocieteit Engelstede bestaansrecht heeft. We houden u op de hoogte.


cimg4e3ebfb7c88d3caaa7753b7081243028

Ons eerste OpenUp Concert is op 21 juni in Groningen!

Binnenkort gaat het gebeuren! De band gaat, voorzichtig, voorzichtig, en Corona-veilig, weer optreden. 10 Weken lagen we stil - niet spelen, niet repeteren, thuis in je eentje een beetje prutsen. En dat is moeilijk voor ons, liefhebbers.

Maar op 21 juni spelen we dan weer voor de eerste keer.
In (of: op?) Muziekpodium Engelstede, Woldjerspoorweg 5, 9723 ER Groningen. Daar spelen we, voor maximaal 70 mensen, dat wel, van 17.00 tot 20.00 uur.

U snapt dat er speciale regels moeten gelden om het optreden volledig Corona-veilig te kunnen houden. Ten eerste: u moet via de mail reserveren zodat Engelstede het aantal bezoekers kan volgen. Ga hiervoor naar info@engelstede.nl.
Ten tweede zal Engelstede u bij het entree vragen of u vrij bent van verdachte verschijnselen. Vervelend, maar ook heel goed!
Tenslotte: de entree bedraagt € 10,-, te voldoen aan de kassa.  En als u eenmaal bij het optreden bent is alle leed van de laatste maanden snel vergeten!


Alles ligt stil, dus ook de Farmhouse. En stil zijn is vreemd voor een orkest!

cimg4774222aa0dba8618c89e196aa029ad2

Helaas, jazzvrienden en -vriendinnen, we worden er steeds beter in: het verwerken van de boodschap dat weer een optreden niet doorgaat. Alles ligt stil, dus ook de Farmhouse Jazz & Blues Band.Kijk eens op onze Agenda. Dat rode, vetgedrukte postponed due to corona spat van het scherm. Nou, daar krijgen wij echt de blues van!
Het laatste nieuws is dat de Deense overheid alle festivals heeft verboden tot en met 31 augustus. Weer een mooi optreden op een prachtig jazzfestival gecancelled - ons tweede Deense optreden dat dit jaar niet door gaat.  Maar wat in het vat zit, verzuurt niet. De tweede helft van dit jaar gaan we er -hopelijk!- weer stevig tegenaan. En Denemarken? Gewoon volgend jaar. De band wenst iedereen veel sterkte en... blijf gezond!


Big Noise From Winnetka op het repertoire

cimg4cea46db790c5d6ebfdac03fcc61281a

Een paar jaar geleden speelden we op het 16e Dixieland Jazzfestival in Ludwigsburg. De organisator, Herr Gert Nagel, vertelde dat hij jarig was en dat hij als cadeau zo graag ‘Big Noise from Winnetka’ van de band wilde horen. Dit is een feature voor bas en drums, waarbij de bas diverse melodielijnen speelt en de drummer veel ritmische variaties speelt op drumstel en verder alles wat in de buurt is, inclusief de snaren van de bas.  En Carla en Cees speelden het en hoe! Voor een zaal met meer dan 600 mensen. 
Dit is inmiddels jaren geleden. Maar we hebben het weer in het repertoire opgenomen. Bij ‘Yes Jazz’ in Valkenswaard speelden de band het weer voor de eerste keer. En met succes! De zaal reageerde enthousiast, de band vond het weer geweldig om te spelen.
Want. Jazz is niet alleen een zaak van noten, akkoorden en ‘die doet dat in maat zus en zo’. Jazz is ook entertainment, energie en plezier. Farmhouserig, zou ik bijna willen zeggen!

Bob Haggart, de bassist en arrangeur van de Bob Cats van Bob Crosby, speelde in 1938 vaak in een nachtclub in New York. En elke keer als de portier van de club een taxi voor zijn klanten aanriep, floot hij een melodietje tussen zijn tanden. Schel, hard. De portier heette Mr. Winnetka, hij was een indiaan, een ‘native American’ moeten we eigenlijk zeggen. Maar elke taxichauffeur kende zijn deuntje en wist wat het betekende: handel... Na een poosje kon Haggart dat deuntje wel dromen. Het inspireerde hem tot een compositie die hem wereldberoemd zou maken, hij noemde het Big Noise from Winnetka. Samen met Ray Bauduc, de drummer van de Bob Cats, maakte hij er een bijzonder shownummer van.


cimg49eb23a409337f54b07ffb653bb0a5bc

Klein leed...

Oktober 2019, ergens in Noord-Duitsland, op weg naar Bad Zwischenahn, Park der Gärten. Gelukkig regent het niet. De auto zwiebert, lekke band. Ai!

cimg4dfd19a709baa389b0e8a0dbd194ed7e

Eerst alle instrumenten, versterkers, microfoonstandaarden en tassen van de drie bandleden eruit. En ja, ook de krik en de reserveband. Dan vuile handen maken. Tenslotte alles weer in de auto. Over een uur spelen!